Z łąki i lasu do garnka – regionalne smaki Podhala”

Zanurz się w smakach Podhala i naucz się gotować jak prawdziwa gospodyni – naturalnie, zdrowo i z sercem.

W kameralnej atmosferze pod czujnym okiem i szczerym słowem Góralek odkryjecie jak wykorzystać dzikie zioła i tradycyjne receptury bu stworzyć potrawy pachnące łąką i zdrowiem.

NIE CZEKAJ ! JUŻ DZIŚ ZAREZERWUJ WEEKENDOWY TERMIN :

24-26.10.2025

31.10 – 02.11.2025

Cele :

  1. Poznanie dzikich roślin jadalnych i ziół charakterystycznych dla Podhala i okolic.
  2. Nauka tradycyjnych przepisów kuchni podhalańskiej z wykorzystaniem dzikich roślin i lokalnych składników.
  3. Praktyczne gotowanie dań regionalnych wzbogaconych o dzikie zioła i rośliny.

Program weekendu :

Dzień 1: Dzika przyroda Podhala na talerzu

Od 15.00 zameldowanie z powitalnym regionalnym poczęstunkiem

17:00 – 19:00 – Warsztat kulinarny z Góralkami : „ jadło i opowieści”

– przygotowanie dań z wykorzystaniem  lokalnych produktów

– przygotowanie regionalnych przetworów i  nalewek

19:00 – 21.00  kolacja bufetowa z dań przygotowanych na warsztatach

 

Dzień 2: Gotowanie i tradycje

08.00 – 10.00 : śniadanie w bufecie z wykorzystaniem lokalnych produktów, przerwa na herbatę z dzikich owoców i ziół

11:00 – 13:00 – Warsztat z Góralkami   „ pierogi i omasta”

– przygotowanie dań z wykorzystaniem  lokalnych produktów

– przygotowanie regionalnych przetworów i  nalewek 19:00 – 21.00  kolacja bufetowa z dań przygotowanych na warsztatach

13.00 – 14.00  : lunch bufet z przygotowanych potraw

14.00 – 18.00 czas w SPA

19.00  – 21.00  –  kolacja z ogniskiem

Dzień 3 : Pożegnanie  

08.00 – 10.00 : śniadanie w bufecie z wykorzystaniem lokalnych produktów

10.00   – Wręczenie certyfikatów,

Osiągnięcia uczestników po warsztacie:

  • Zna i potrafi rozpoznać podstawowe dzikie rośliny i zioła charakterystyczne dla Podhala.
  • Potrafi przygotować kilka tradycyjnych potraw podhalańskich wzbogaconych dzikimi ziołami.
  • Rozumie rolę dzikich roślin w regionalnej kulturze kulinarnej i medycynie ludowej.
  • Potrafi samodzielnie przygotować naturalne przetwory i napary z lokalnych ziół.
  • Doświadczył integracji i duchowego wymiaru kontaktu z naturą w stylu góralskim.

Podstawowe założenia:

  • Używamy tylko naturalnych produktów: świeże dzikie rośliny, sery owcze (oscypek, bundz), ekologiczne warzywa, naturalne zioła.
  • Unikamy produktów przetworzonych, gotowych mieszanek czy dodatków chemicznych.
  • Potrawy bazują na sezonowości — wszystko zgodne z rytmem przyrody Podhala.

Przykładowe zdrowe, naturalne składniki z Podhala:

  • Dzika pokrzywa, mniszek lekarski, szczawik zajęczy, lebiodka, macierzanka, czosnek niedźwiedzi
  • Jagody leśne, poziomki, dzikie maliny, jagody jałowca
  • Sery owcze: oscypek, bundz
  • Miód naturalny z pasiek regionalnych
  • Jajka z wolnego wybiegu, ziemniaki ekologiczne, mąka razowa na pierogi
  • Naturalne tłuszcze: masło, olej lniany lub rydzowy

Przykładowe dania  na warsztatach :

  • Zupa pokrzywowa z ziemniakami i świeżą lebiodką
  • Placki ziemniaczane z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i dipem jogurtowym z miodem i miętą
  • Pierogi z farszem z bundzu i ziół leśnych
  • Sałatka z mniszka, szczawiku i sezonowych owoców leśnych, doprawiona miodem i olejem rydzowym
  • Nalewka z jałowca i miodu, naturalna i wspomagająca odporność
  • Masło ziołowe z macierzanką i czosnkiem niedźwiedzim

Pobyt zawiera:

   2 DOBY wspaniałych spotkań z GÓRALKAMI

  • 2noclegi w komfortowym, designerskim pokoju / domku Villetta
  • 2śniadania w formie bufetu w Restauracji NoName,
  • 2lekkie lunche
  • 2kolacje bufetowe
  • rabat 15 % na usługi SPA
  • dostęp do Art&Holistic SPA  (Basen Solny, Siłownia, Sauna Parowa, Sauna Sucha

CENA ZA POBYT:

POKÓJ STANDARD do pojedynczego wykorzystania  –  1600 PLN

POKÓJ STANDARD  – 3000  PLN (cena dotyczy pobytu 2 osób)
APARTAMENT JUNIOR SUITE –   3300  PLN (cena dotyczy pobytu 2 osób)
VILLETTA  –  3600  PLN (cena dotyczy pobytu 2 osób) 

Rezerwacja oraz informacja :

info@nonamehotels.com

kom : +48 797 502 131 

konto do wpłat  100 % wartości pakietu :

Memories Katarzyna Marciniak – Ruppi
ul. Młodzieżowa 23/29
87-100 Toruń

MBank
36 1140 2017 0000 4102 1307 6621