Odkryj jak gotować bez kuchni, prądu i lodówki – za to z OGNIEM !!
Naucz się przyrządzać pożywne, naturalne posiłki z własnoręcznie rozpalonego ogniska. To nie tylko kulinarna przygoda ale szkoła samowystarczalności, uważności i kontaktu z naturą.
NIE CZEKAJ ! JUŻ DZIŚ ZAREZERWUJ WEEKENDOWY TERMIN :
12-14.09.2025
03-05.10.2025
Cele :
- Nauka gotowania w warunkach terenowych.
- Poznanie dzikich roślin jadalnych, rozpoznawanie i wykorzystywanie w praktyce kulinarnej
- Rozwój umiejętności przetrwania – praktyczne techniki rozpalania ognia
- Wzmacnianie kontaktu z naturą – gotowanie uczy prostoty i szacunku do darów ziemi.
- Współpraca i integracja grupy – działanie w zespole, wspólna radość z gotowania i smakowania na dziko
Program weekendu :
Dzień 1: Przetrwanie przez smakowanie
Od 15.00 zameldowanie z powitalnym poczęstunkiem
16:00 – 19:00 – Wyjazd spod hotelu w góralską dzicz.
– Krótkie wprowadzenie: dlaczego warto umieć gotować w plenerze (np. mobilność, brak prądu, samowystarczalność).
Pokaz technik:
– Rozpalanie ognia krzesiwem i materiałami z lasu (kora brzozy, trawa, hubka).
– Budowa bezpiecznego paleniska.
– Rodzaje ognisk (np. piramida, gwiazda, Dakota fire hole).
Pokaz gotowania:
Przykład 3 szybkich potraw survivalowych,
Kolacja z przygotowanych potraw w góralskiej dziczy
Dzień 2: Gotowanie i tradycje
08.00 – 10.00 : śniadanie w bufecie z wykorzystaniem lokalnych produktów, przerwa na herbatę z dzikich owoców i ziół
13:00 – lekki lunch
14.00 – 18.00 czas w SPA
18.00 – Kolacja pod lasem na polanie – wspólne gotowanie
Cel: Ugruntowanie poznanych umiejętności, wspólna praca, relaks i integracja.
– Omówienie technik z dnia – krótkie Q&A.
– Podział obowiązków: rozpalanie ogniska, przygotowanie składników, gotowanie.
– Wspólne gotowanie
Wspólna kolacja przy ognisku.
Degustacja regionalnych nalewek lub kieliszek swojskiego wina
Integracja przy ogniu – rozmowy, gitara, opowieści z lasu
Dzień 3 : Pożegnanie
08.00 – 10.00 : śniadanie w bufecie z wykorzystaniem lokalnych produktów i wręczenie certyfikatów
Osiągnięcia uczestników po warsztacie:
- Zna i potrafi rozpoznać podstawowe dzikie rośliny i zioła charakterystyczne dla Podhala.
- Potrafi przygotować kilka tradycyjnych potraw podhalańskich wzbogaconych dzikimi ziołami na żywym ogniu rozpalonym dostępnymi w dziczy metodami.
- Rozumie znaczenie tworzenia prostych dań bez dostępu do cywilizacji
- Potrafi samodzielnie przygotować naturalne przetwory i napary z lokalnych ziół.
- Doświadczył odwagi, zaradności i apatytu na życie zgodne z cyklem ziemi.
Podstawowe założenia:
- Używamy tylko naturalnych produktów: +
- ekologiczne warzywa, naturalne zioła.
- Unikamy produktów przetworzonych, gotowych mieszanek czy dodatków chemicznych.
- Potrawy bazują na sezonowości — wszystko zgodne z rytmem przyrody Podhala.
Przykładowe zdrowe, naturalne składniki z Podhala:
- Dzika pokrzywa, mniszek lekarski, szczawik zajęczy, lebiodka, macierzanka, czosnek niedźwiedzi
- Jagody leśne, poziomki, dzikie maliny, jagody jałowca
- Sery owcze: oscypek, bundz
- Miód naturalny z pasiek regionalnych
- Jajka z wolnego wybiegu, ziemniaki ekologiczne, mąka razowa na pierogi
- Naturalne tłuszcze: masło, olej lniany lub rydzowy
Przykładowe dania na warsztatach :
- Nalewka z jałowca i miodu, naturalna i wspomagająca odporność
- Masło ziołowe z macierzanką i czosnkiem niedźwiedzim
- „Zupa z puszki na dziko”
- Placki z ogniska (ciasto z wody i mąki na patyku)
- Jajka z pokrzywą i cebulą z menażki
- – „Gar leśnika”– jednogarnkowy posiłek (ziemniaki, cebula, boczek, warzywa)
- Pieczone warzywa z ogniska
- Chlebek z patyka z czosnkowym masłem
Pobyt zawiera:
2 DOBY wspaniałych spotkań z Survivalowym Masterchef
- 2noclegi w komfortowym, designerskim pokoju / domku Villetta
- 2śniadania w formie bufetu w Restauracji NoName,
- 2lekkie lunche w hotelu
- 2kolacje w dziczy
- rabat 15 % na usługi SPA
- dostęp do Art&Holistic SPA (Basen Solny, Siłownia, Sauna Parowa, Sauna Sucha
CENA ZA POBYT:
POKÓJ STANDARD do pojedynczego wykorzystania – 1700 PLN
POKÓJ STANDARD – 3200 PLN (cena dotyczy pobytu 2 osób)
APARTAMENT JUNIOR SUITE – 3500 PLN (cena dotyczy pobytu 2 osób)
VILLETTA – 3700 PLN (cena dotyczy pobytu 2 osób)
Rezerwacja oraz informacja :
kom : +48 797 502 131
konto do wpłat 100 % wartości pakietu :
Memories Katarzyna Marciniak Ruppi
ul. Młodzieżowa 23/29
87-100 Toruń
MBank
36 1140 2017 0000 4102 1307 6621